Victor Istratiev despre lemne pentru vârstnici

Victor Istratiev, consilier raional şi șeful Inspecției ecologice Raionale a discutat cu beneficiarii Centrului Geriatric despre posibilitatea de a acorda lemne pentru vârstnici în perioada rece a anului în cadrul activității „Întâlnire cu funcționarii publici”. Douăzeci şi trei de beneficiari au întrebat consilierul despre procedura de acordare a lemnelor, de unde ar putea achiziționa lemne la un preț mai mic decât pe piață, ținând cont de pensia mică pe care o au. De asemenea au discutat şi despre situația ecologică, responsabilitatea civică şi alte probleme sociale.  Șeful Inspecției Raionale le-a promis beneficiarilor că va încerca, în limita posibilităților şi atribuțiilor să ofere la 20 de vârstnici lemne la un preţ redus şi pentru 6 gratuit. Istratiev a mai discutat despre problemele pe care le întâlnește în munca lui de zi cu zi, despre procedura legală de acordare a lemnelor, cine şi cum ia decizia de a tăia masa lemnoasă şi de a o distribui cetățenilor din familii social vulnerabile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Victor Istratiev spune că satul Vasieni are 400 ha de pădure, dacă ele vor fi corect gestionate, şi organizată paza şi protecția lor, dumnealui consider că pentru 4000 de locuitori ajunge sa se încălzească pe perioada rece a anului. Cel puțin pentru vârstnici cu siguranță ajunge câte doi-trei steri de lemne, sigur nu putem da gratis dar cu reducere de preț, cam 200 -300 lei pentru un ster nu  550 cât cer acum cei care vând lemne.

Până nu demult se tăia la stânga şi la dreapta, anul aceasta s-a organizat în baza legii 1101 Garda populara, am cerut băieților să păzim pădure şi să regulăm procesul de tăiere  copacilor şi curățire. Deși procedura nu a fost dusă până la sfârșit şi acești băieți nu şi-au mai primit salariul. Consider că dacă vom utiliza masa lemnoasă rațional şi vom organiza procesul de tăiere a copacilor rațional o să avem lemne cel puțin pe 80 ani înainte pentru toată populația satului. Să analizăm un calcul simplu – termenul de exploatare a salcâmului este de 30 ani, anual să tăiem câte 4 ha ceea ce este uscat şi să înlocuim cu copaci tineri vom beneficia mult timp de darurile naturii. Dar dacă tăiem aiurea totul într-un an, de unde vom lua lemne la anul? Iată de aceea există Inspecția ecologică, șeful a cărei subdiviziuni sunt în Ialoveni. Care supraveghează 28 de primării şi 34 de localități ai raionului, deși nu se reușesc cei  4 inspectori cu o mașină şi 150 l de benzină să răspundă necesitaților de protejare a pădurilor. De acea trebuie în fiecare primărie primarul să organizeze paza şi protecția pădurii prin organizarea unei gărzi populare. Evident oamenii aceștia trebuie plătiți, dar le pot da lemne pentru munca efectuată.  Dar trebuie să se trezească şi responsabilitate civică, atunci când vedem pe cineva că fură lemne, nu din acea care sunt săraci şi îşi duc sărmanii acasă 1-2 steri de lemne pentru că îngheață, ci cei care fură pentru a vinde. Există linia verde la primări unde puteți suna şi anunța primarul sau inspectorul despre această situație. Fără responsabilitate civică nu putem merge mai departe. Singuri trebuie să ne păzim satul ca propria ogradă.

Lasă un comentariu