Întâlnire cu reporterul Ora Locală

Tradițional Beneficiarii Centrul Geriatric s-au întâlnit şi în acestă ultimă zi de miercuri a lunii, 30 mai 2013, cu presa. Astăzi beneficiarii au discutat cu reporterul Ziarului Raional „Ora Locală” Liliana Croitor despre dificultățile întâlnite de vârstnici la perfectarea buletinelor de identitate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Problema a fost discutată în contextul aprobării apoi anulării de către stat  unei legi care interzicea posesorilor de pașapoarte sovietice să participe la procesul de votare şi probabil să beneficieze de alte drepturi cetățenești. Ne-discutarea acestei decizii în presă a creat panică în rândul oamenilor în etate.

E adevărat că statul a asigurat acest serviciu gratuit pentru persoanele ce au atins vârsta de pensionare. Stabiligrea grupei de sânge, restabilirea certificatului de naștere într-o lună de asemenea sunt gratuite. Dar ceea ce nu a luat în calcul administrația statului sunt:

  • starea de sănătate a persoanelor în etate. Multe din ele nu se pot deplasa, au probleme de continență şi trebuie să poarte scutece pentru adulți, au tensiunea ridicată nu văd ca să semneze în acel mic dreptunghi sau mai mult probleme ale articulațiilor degetelor nu le permit să scrie. Asta face ca deplasarea până la Biroul de Evidență şi Documentare a Populației din Ialoveni să fie foarte dificilă şi riscantă fără însoțirea medicului.
  • documentele solicitate la perfectarea buletinelor – adesea lipsesc pentru că au fot pierdute sau au ars, iar duplicatele oferite atunci de stat nu sunt valabile, pentru că sunt considerente copii fără putere juridică, datele de naștere sunt diferite în toate documentele ca şi numele, prenumele sau patronimicul vârstnicului. Cetățeanul trebuie să obțină toate documentele din nou.
  • Cozile care se creează la Biroul de Evidență şi Documentare a Populației din Ialoveni pentru că nu există o programare şi chiar dacă noi (beneficiarii Centrului Geriatric din Văsieni) am făcut programare, nu s-a prea ținut cont de ea, iar cetățenii nu au dorit să primită vârstnicilor să perfecteze buletine primii, fiindcă sănătatea nu le permite să stea mult timp în picioare sau în soare.

Beneficiarii recunosc că cu aceste pașapoarte nu pot spune că sunt cetățeni ai Republicii Moldova când de fapt sunt cetățenii unui imperiu care nu mai există.  Şi că ar fi trebuit demult să îşi schimb actele, încă acum 20 de ani când erau mai tineri şi se putea deplasa de sine stătător. Dar în același timp, sunt revoltați pe acțiunile sau inacțiunile statului: trebuiau atunci să impună un termen limită de cinci ani pentru schimbarea actelor; e problema statului că au schimonosit numele şi au creat atâtea probleme la perfectarea actelor, etc  – consideră beneficiarii.

Mai multe detalii despre această discuție veți afla citind numărul de vineri, 07 iunie 2013 a Ziarului Ora Locală.

Lasă un comentariu